Anti-inflamatuar beslenme, inflamasyonu azaltacak taze meyve ve sebzelere odaklanır. Bazı gıdalar, iltihabı tetikleyecek veya kötüleştirecek bileşenlere sahiptir. Şekerli ve işlenmiş gıdalar bunlara örnektir. Bunların aksine taze gıdaların bu etkiye sahip olma olasılığı daha düşüktür.
Anti-inflamatuar bir diyet, taze meyve ve sebzeleri tercih eder. Bitki bazlı gıdalar, bol miktarda antioksidan sağlar. Ancak bazı gıdalar, serbest radikallerin oluşumunu tetikleyebilir. Yağda kızartılmış yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmak buna örnek olarak verilebilir.
Serbest radikaller, hücre hasarına yol açabilir. Bu hasar, iltihaplanma risklerini artırabilir veya birçok hastalığa sebep olabilir. Anti-inflamatuar bir diyet, serbest radikallerin üretimini artıran gıdalara kıyasla antioksidan açısından zengin gıdalara odaklanır.
Anti-inflamatuar Beslenme Kimlere Yardımcı Olabilir?
Anti-inflamatuar beslenme, kronik inflamasyonla daha da kötüleşen birçok durum için tamamlayıcı bir tedavi olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- İltihaplı eklem romatizması
- Sedef hastalığı
- Astım
- Metabolik sendrom
- Crohn hastalığı
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları
Metabolik sendrom; kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, tip-2 diyabet ve obezite gibi birçok hastalığın ortaya çıkma eğiliminde olduğu durumu ifade eder. Anti-inflamatuar bir diyet, metabolik sendromlu bir kişinin sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Anti-inflamatuar diyet; besin açısından zengin olmalı, bir dizi antioksidan sağlamalı ve sağlıklı yağları içermelidir. Enflamasyonu yönetmeye yardımcı olabilecek bazı gıdalar şunlardır:
- Ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar
- Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve kiraz gibi meyveler
- Lahana, ıspanak ve brokoli gibi sebzeler
- Fasulye
- Fındık ve tohumlar
- Lif
Kaçınılması Gereken Gıdalar
Anti-inflamatuar bir diyet uygulayan kişiler, aşağıdaki gıdaları tüketmemeli veya sınırlamalıdır:
- İşlenmiş gıdalar
- İlave şeker ve tuz içeren gıdalar
- Sağlıksız yağlar
- Beyaz ekmek, beyaz makarna ve birçok ünlü mamulde bulunan işlenmiş karbonhidratlar
- Cips ve kraker gibi atıştırmalık gıdalar
- Kurabiye, dondurma veya şekerleme gibi gıdaların hazır olanları
- Aşırı alkol
Bunlara ek olarak aşağıdaki gıdaların tüketimini sınırlamak faydalı olabilir:
Karbonhidratlar: Karbonhidratlar sağlıklı olsa bile, yüksek karbonhidrat içeren bir diyetin bazı kişilerde iltihaplanmaya sebep olacağına dair bilimsel kanıtlar vardır. Bununla birlikte kepekli tahıl ve tatlı patates gibi gıdalar karbonhidrat açısından zengin olduğu gibi, bol miktarda antioksidan ve diğer besinleri içerir.
Glüten: Bazı kişiler glüten tükettiğinde inflamatuar bir reaksiyon yaşayabilir. Glütensiz bir diyet herkes için uygun olmayabilir. Ancak kişi glütenin, semptomları tetiklediğinden şüpheleniyorsa, bunu kontrol etmek için bir süre glütenden kaçınmayı tercih edebilir.