Yeni Üyelere Özel İlk Siparişte %10 İndirim - İndirim Kodu: angeldust10
aralikli-oruc

Aralıklı Oruç Nedir? Nasıl Uygulanır?

Aralıklı oruç, hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğine değil, onları ne zaman yemeniz gerektiğine odaklanan bir beslenme tarzıdır. Tekrar düzenli bir şekilde yemek yemeden önce belirli bir süre yemek yemekten tamamen veya kısmen kaçınmayı içerir.

Aralıklı oruç tutmanın birçok farklı yöntemi vardır. Bu yöntemler genellikle oruç günlerinin sayısına ve süresine göre değişiklik göstermektedir.

Aralıklı Oruç Yöntemleri

Aralıklı orucun uygulanması, genellikle günü veya haftayı yeme ve oruç dönemlerine ayırmakla ilişkilidir. Oruç dönemlerinde ya çok az yersiniz ya da hiç yemezsiniz.

En popüler yöntemlerden bazıları şunlardır:

16:8 Yöntemi

Bu yöntem, günde 16 saat oruç tutmak ve 8 saatlik bir yeme aralığı bırakmayı içerir. Ayrıca Leangains diyeti olarak da bilinir.

16:8 yöntemi ile kahvaltıyı atlayarak günlük yeme sürenizi 8 saat ile sınırlarsınız. Bu oruçta insanlar genellikle yemek yemeyi akşam 7-8 gibi bitirir ve öğlene kadar bir daha yemek yemezler. Örneğin; 11:00-19:00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan vakitlerini oruç tutarak geçirebilirsiniz.

Ye-Dur-Ye Yöntemi

Bu yöntem, haftada 1 veya 2 günü 24 saat yemek yemeyerek geçirmeyi içerir. Örneğin, bu yöntemi uygulayan kişiler, akşam yemeğinden ertesi günün akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemezler. Oruç tutulmayan günlerde normal beslenme düzenine dönülmesi tavsiye edilir.

5:2 Yöntemi

Bu yöntem, haftanın 5 günü standart miktarda beslenmeyi, diğer 2 günde kalori alımını azaltmayı içerir. Genellikle kalori alımının azaltıldığı 2 günde ortalama 500-600 gram kalori tüketilir.

Tipik olarak 5:2 yöntemini uygulayan kişiler pazartesi ve perşembe günlerini oruç tutarak geçirirler. Oruç günleri arasında en az 1 oruçsuz günün olması tavsiye edilir.

Aralıklı Orucun Sağlığa Faydaları

Hem hayvanlarda hem de insanlarda aralık orucun etkileri hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar, kilo kontrolü, vücut ve zihin sağlığı için güçlü faydaları olabileceğini göstermiştir. Bu faydalardan bazıları şunlardır:

  • Kilo kaybını teşvik eder: Aralıklı oruç, kalorileri bilinçli olarak kısıtlamak zorunda kalmadan kilo vermenize yardımcı olabilir.
  • Kanser: birçok araştırma aralıklı orucun kanseri önlemede yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  • Enflamasyon: birçok kronik hastalığın tetikleyicisi olan enflamasyonun azalmasını sağlayabilir.
  • Kalp sağlığı: İnflamatuar belirteçleri, kan şekerini ve insülin direnicini azaltabilir.
  • Beyin sağlığı: yeni sinir hücrelerinin büyümesine yardımcı olabilir ve Alzheimer’a karşı koruma sağlayabilir.

Güncel İçeriklere Göz At