Yeni Üyelere Özel İlk Siparişte %10 İndirim - İndirim Kodu: angeldust10
ayurveda

Ayurveda ve Kış Beslenmesi

Kışın genellikle daha fazla üşür ve daha kuru hissederiz. Cildimiz, sinüslerimiz ve hatta eklemlerimiz bile kurur. Sonuç olarak vücudumuzdaki mukus zarları tahriş olmaya ve daha fazla mukus üretmeye başlar. Bu, bakterilerin üremesine ve nihayetinde soğuk algınlığına sebep olur. Ancak endişelenmeyin, Ayurveda, tükettiğimiz gıdaların tüm bu kuruluk için panzehir sağladığını söylüyor.

İşte Ayurveda topluluğun önde gelen isimlerinden John Douillard’ın önerdiği, kış aylarında ısınmanıza ve hastalıklardan kaçınmanıza yardımcı olacak 5 tür gıda!

Kök Sebzeler

Tüm yaz boyunca yer altında yetişen kabak, pancar, havuç ve patates gibi sebzeler ağır ve daha yoğundur. Bu nedenle vata sezonu için idealdir. Ayrıca besin açısından yoğun kök sebzeler lif, mineral, A ve C vitamini açısından zengindir. Bu sebzelerin tümü kış beslenmesini desteklemeye yardımcı olan antioksidanlarla yüklüdür.

Daha Fazla Yağ

Kış aylarında daha yüksek yağlı bir diyet, ihtiyaç duyduğunuz besinlerle birlikte izolasyon sağlar. Özellikle deniz ürünleri, omega-3 gibi çok sayıda önemli esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Bununla birlikte yılın bu döneminde mutfağınızda daha fazla zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve tereyağı kullanmaya çalışın.

Daha Fazla Protein

Eğer vejetaryen veya vegan değilseniz, yılın bu zamanında biraz daha fazla et tüketmek iyi olacaktır. Bu, kışın daha fazla protein ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Proteinler, vücudunu yapı taşlarıdır. Kış aylarında yapısal güç, cilt sağlığı, bağışıklık ve daha fazlası için gereklidir. Bununla birlikte diyetinizin %10’undan daha fazla et tüketmenize gerek yok. Bu gereksinimi peynir altı suyu protein tozları, kuruyemişler, tohumlar, yoğurt veya yumurta ile de karşılayabileceğinizi unutmayın.

Fermente Gıdalar

Sebzeleri kış için korumayı amaçlayan fermantasyon, kış aylarında bağırsak mikrobiyal bağışıklığı destekler. Vücudu ısıtarak hoş bir fayda sağlar. Yılın bu döneminde daha fazla fermente yoğurt, peynir ve lahana turşusu tüketmeye çalışın.

Daha Fazla Lif

Lif açısından zengin gıdalar daha iyi bağırsak sağlığını destekler. Bu gıdalar, özellikle sonbahar ve kış aylarında bol miktarda bulunur. Lifli gıdalar bağırsaklarda sindirilmez. Ancak diğer besinlerin sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olur. Düzensiz bağırsak hareketlerini engeller. Ayurveda’ya göre daha iyi eliminasyon, vücudun yaz sonunda biriken ısıdan kurtulmasının en iyi yoludur. Bu fazla ısı dağılmazsa kuruluğa ve kabızlığa sebep olur. Bu nedenle kış aylarında daha fazla lif almak için buğday, tahıl, çavdar ve tohumlardan daha fazla tüketmeye özen gösterin.

Güncel İçeriklere Göz At