Bitkisel bazlı beslenme; yalnızca veya çoğunlukla bitkisel kaynaklardan elde edilen gıdalara odaklanan bir beslenme türüdür.
Bitkisel Bazlı Beslenme Nedir?
Bitkisel bazlı beslenme, hayvansal gıdaların tüketimini en aza indiren ve bunun yerine bitkisel kaynaklardan elde edilen gıdalara odaklanan bir diyettir. Bu diyet birçok insan için farklı anlama gelebilir.
Bazı insanlar bunu, tüm hayvansal gıdalardan kaçınmayı içeren vegan bir beslenme olarak yorumlar. Başkaları için ise ağırlıklı olarak meyve, sebze, kuruyemiş, kepekli tahıl ve baklagiller gibi bitkisel gıdaların tüketildiği; ancak bazen et, balık ve süt ürünlerinin de az da olsa tüketilebileceği anlamına gelir.
Önemli olan bitkisel bazlı bir beslenmenin işlenmiş gıdalardan ziyade sağlıklı gıdalara odaklanmasıdır.
Sağlığa Faydaları
Bitkisel bazlı beslenmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı vardır.
Daha İyi Kilo Yönetimi
Bitkisel bazlı bir beslenme lif, kompleks karbonhidratlar, su içeren meyve ve sebzeler içerir. Bu, insanların daha uzun süre tok hissetmelerine ve enerjilerini artırmaya yardımcı olabilir.
Daha Düşük Kalp Hastalığı Riski
Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nin bir araştırmasına göre bitkisel gıda ve daha az hayvansal gıda içeren bir diyetin orta yaşlı insanlarda kalp hastalığı riskini azalttığı sonucuna varılmıştır.
Ayrıca daha az et tüketmek felç, yüksek kolesterol, tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların riskini azaltabilir.
Diyabetin Önlenmesi ve Tedavisi
Bitkisel bazlı bir beslenme insülin direncini azaltarak insanların diyabeti önlemesine ve yönetmesine yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar vejetaryen ve vegan diyetlerin diyabet hastalarında ilaç ihtiyaçlarını azalttığını ve kilo vermesinde yardımcı olduğunu göstermiştir.
Bitkisel Bazlı Beslenme İçin Yiyecekler
Bitkisel bazlı bir beslenme tercih edecek kişiler aşağıdaki yiyeceklere öğünlerinde yer verebilir.
Meyveler: Bitkisel bazlı bir beslenme; çilek, turunçgiller, muz, elma, yaban mersini, üzüm, kavun ve avokado gibi meyveleri içerir.
Sebzeler: Bitkisel bazlı bir diyet bol miktarda sebze içerir. Her renkten sebzeler çok çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Brokoli, lahana, karnabahar, kuşkonmaz, havuç, domates, biber oldukça besleyicidir.
Ayrıca pancar, bal kabağı ve patates gibi kök sebzeler de iyi bir karbonhidrat kaynağıdır.
Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagiller mükemmel bir lif ve bitki bazlı protein kaynağıdır.
Tohumlar: Tohumlar hem harika bir atıştırmalık hem de çorbalara ekstra besin eklemenin en kolay yoludur. Susam tohumları kalsiyum içerir ve ay çiçeği tohumları E vitamini bakımından iyi bir kaynaktır.
Fındıklar: Fındıklar iyi bir selenyum ve E vitamini kaynağıdır.
Sağlıklı Yağlar: Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların yanında omega-3 yağ asitlerini tüketmek de oldukça önemlidir.
Tam Tahıllar: Yulaf, arpa, esmer pirinç ve karabuğday gibi tam tahıllar mükemmel bir lif kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, bakır ve selenyum gibi temel mineralleri de içerir.
Bitkisel Bazlı Süt: Badem sütü, soya sütü ve Hindistan cevizi sütü marketlerde kolaylıkla bulunabilecek bitkisel bazlı sütlerdir.