Buğday Çimi Nedir?
Buğday çimi; “Triticum Aestivum” türü buğday tohumlarının ilk çıkan yapraklarından elde edilir. Buğday çimi, 15-20 cm oluncaya kadar uzamaya bırakıldıktan sonra kesilip ve tohumundan ayrılarak elde edilir. Tohumundan ayrıldığı için gluten içermez.
Buğday Çiminin Faydaları
- Buğday çiminin hazinesi olan laetril maddesi diğer vitamin ve mineraller ile birlikte vücutta çok daha aktif kullanılmaktadır.
- Buğday çimi kandaki toksinleri nötralize eden maddeleri içerir.
- Buğday çimi, sıvı bir oksijen deposudur. Bol klorofil dışında yüksek miktarda vitamin, mineral içerir. Özellikle, demir, A vitamini, E vitamini ve C vitamini yönünden zengindir.
- Buğday çimi, A vitamini grubu olan; alfa-karoten, beta-karoten, ksantofil ve zeaksantin maddelerini içerir.
- Buğday çimi içerisinde bulunan klorofil sayesinde, kandaki oksijenin hücrelerimize taşınmasına yardımcı olur.
- Buğday çimi suyu vücudumuzdaki civa, alüminyum gibi zehirli ağır metalleri temizler, TV, bilgisayar ve telefonlardan aldığımız radyasyonun etkisinin azalmasını sağlar.
- Buğday çimi suyu sindirime yardımcı olur ve kolonu temizler. Bu yüzden detoks programlarında da mutlaka yer almalıdır.
- Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir.
- Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
- Buğday çiminin A ve E vitamin gibi antioksidan vitaminlerden zengin olması, bu besinin anti-aging için kullanılmasına neden olmaktadır.
- Buğday çimi suyu, kanı alkalize eder. Ayrıca vücutta enzim aktivitesini arttır.
- Buğday çimi suyu içtiğinizde; su, oksijen, enzimler, protein, fitokimyasallar, klorofil, karotenler, yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum ve selenium gibi besin öğelerini alırsınız.
Nasıl Kullanılır?
Diğer vitamin ve mineraller ile beraber daha yüksek düzeyde işlev göstereceği için taze sıkılmış meyve suları veya smoothielerinizde pratik olacaktır. Ancak dilediğiniz her tarifinize (ekmek, kek, pancake, çorba ya da salatalarınıza) buğday çimi tozu ekleyip besin değerini katlayabilirsiniz.
Ayrıca C vitamin deposu olan buğday çimi, kansızlık yaşayan kişiler için bir mucizedir. Hayvansal kaynaklı demirin emiliminde C vitamininin rolü oldukça önemlidir. Eğer demir eksikliği anemisi yaşıyorsanız kırmızı etin yanında içtiğiniz meyve suyunuza veya salatanıza buğday çimi suyu ilave etmeniz demir emiliminin artmasına destek olacaktır. Afiyet olsun!