Fonksiyonel tıp; doktorların önerdiği şekilde ilaç kullanımı gibi geleneksel yöntemlerin aksine, beslenme ve yaşam tarzı düzenlemeleri gibi bütüncül tedaviler ile altta yatan bedensel işlev bozuklarını ve sağlık koşullarını ele alan bakımdır.
Fonksiyonel tıp, her insanın benzersiz bir biyokimyaya sahip olduğunu ve hastalık semptomlarının her insan için farklı şekillerde ortaya çıkabileceğini kabul eder. Bu amaçla hem zihinsel hem de duygusal refahı ele almak için fiziksel olanın ötesine uzanır.
Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, hasta olduğunu ve doktora gittiğinizi düşünün. Muhtemelen doktorunuz size aynı sağlık sorununa sahip birçok hastaya önerdiği protokolü uygulayacaktır. Fonksiyonel tıp ise bunun yerine daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşımı benimser. Bir kişinin biyo-bireyselliğine ve sağlığına odaklanarak semptomları daha iyi yönetmek için diğer doğal tedaviler ve diyet programlarının yanı sıra takviyeleri de içeren bir tedavi planı geliştirir.
Geleneksel tıp, sağlığınız etkilendikten ve kötüleştikten sonraki müdahaleyi içerir. Bunun aksine fonksiyonel tıp, uzun vadeli sürdürülebilir değişiklikler yaparak gelecekteki vücut fonksiyon bozuklukları ve semptomlarının önüne geçebilir. Ayrıca bağırsak bozukluklarının, hormonal dengesizliklerin ve otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Fonksiyonel Tıp Doktorlarına Göre En İyi Takviyeler
Magnezyum: Günlük olarak magnezyum takviyesi almak uykunun düzenlenmesinde ve bilişsel işlevlerin yanı sıra kas iyileşmesinde yardımcı olabilir. Ağrıyan kasları yatıştırdığı ve yoğun egzersizlerden sonra kullanıldığında daha hızlı bir iyileşme sağladığı için birçok insan banyoda magnezyum tuzlarını kullanır.
Kurkumin: Enflamasyon birçok farklı sağlık sorunuyla ilişkili olabilir. Zerdeçalda ana bileşik olarak bulunana kurkuminin sağlıklı enflamasyon seviyelerini desteklemede faydalı olabileceği düşünülmektedir.
D Vitaminleri: Yağda çözünebilen bir vitamin olan D vitamininin vücudunuzda yüzlerce önemli faydası vardır ve aslında bir vitaminden çok bir hormon gibi davranır. Bu konuda doktorların söylediğine göre, güneşe maruz kalarak ve tüketerek yeterince D vitamini almak mümkün olmayabilir.
Probiyotikler: Sağlığınızın temelini bağırsaklar oluşturur. Probiyotikler mikrobiyomunuzdaki sağlıklı bakteri dengesini desteklemekte önemlidir. Ekşi maya, lahana turşusu kefir ve yoğurt gibi besinlerle probiyotiklerin faydalarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca bunlar dışında probiyotik kapsüller ve içecekler gibi takviye yoluyla da ek kaynak elde edebilirsiniz.