Yeni Üyelere Özel İlk Siparişte %10 İndirim - İndirim Kodu: angeldust10
sattvik-beslenme

Sattvik Beslenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sattvik beslenme; hafif, yüksek lifli ve sağlıklı yiyecekleri içeren bir beslenme çeşididir. Ayurvedik uygulamada, sattvik gıdaların enerji, zihinsel berraklık ve mutluluk seviyelerini artırdığı düşünülmektedir.

Geleneksel yoga anlatılarına göre yiyecekler üç kategoriye ayrılır. Bunlar sattva, rajas ve tamastır. Ayurveda, ağırlıklı olarak sattvik yiyeceklerin tüketilmesini; rajasik ve tamasik yiyeceklerden ise kaçınılmasını önerir.

Ayurveda’ya göre uzun ömür, fiziksel güç ve zihinsel sağlığı geliştirmenin en iyi yolu sattvik beslenmedir. Bunun nedeni sattvik beslenmenin meyve, sebze, taze meyve suları, baklagiller, kuruyemişler ve bitki çayları gibi birçok taze ve besleyici gıdalar açısından zengin olmasıdır.

Sattvik Gıdalar Nelerdir?

Sattvik beslenme uygularken yalnızca onaylanmış gıdalar tüketmeli; rajasik ve tamasik gıdalardan uzak durmalısınız. Sattvik beslenmede aşağıdaki gıdalardan bolca tüketebilirsiniz:

  • Meyve ve meyve suları: elma, muz, mango, kiraz, şeftali, kavun ve taze meyve suları
  • Katı ve sıvı yağlar: zeytinyağı, susam yağı, keten yağı
  • Filizlenmiş tahıllar: arpa, bulgur, darı
  • Kara ve deniz sebzeleri: ıspanak, havuç, kereviz, patates, brokoli, marul, bezelye
  • İçecekler: su, meyve suyu, kafeinsiz bitki çayları
  • Sattvik baharatlar ve otlar: kişniş, fesleğen, kimyon, çemen, zerdeçal, zencefil
  • Kuruyemişler ve tohumlar: kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, susam tohumu, ceviz, keten tohumu
  • Tatlandırıcılar: bal, ham şeker kamışı
  • Süt ürünleri ve süt dışı alternatifler: merada yetiştirilen ürünler gibi kaliteli süt, yoğurt ve peynirler; Hindistan cevizi sütü, badem sütü, fındık ve tohum bazlı peynirler

Sattvik Beslenme Faydaları Nelerdir?

Sattvik beslenme; bol miktarda meyve, sebze ve besin değeri açısından faydalı gıdalara odaklanır. Bu yüzden birçok sağlık faydası sunabilir.

Besleyici gıdaları teşvik eder. Sattvik bir diyet; sebze, meyve, fasulye ve kuruyemişler dahil olmak üzere birçok sağlıklı gıdanın tüketilmesine dayanır. Besin açısından zengin olan bu gıdaları tüketmek, vücut işlevini sürdürmek için gerekli olan protein, sağlıklı yağlar, vitamin, mineral ve antioksidanları sağlar. Ayrıca işlenmiş gıdaların tüketimini caydırarak hastalık riskini önemli ölçüde azaltır.

Kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Bitki bazlı diyetler, doymuş yağ açısından daha düşüktür ve yüksek lif içerir. Tam, besleyici ve yoğun gıdalara odaklanan diyetler genellikle diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi rahatsızlıkların riskini azalttığı iyi bilinmektedir.

Bitki bazlı diyetler felç geçirme riskini azaltabilir. Sattvik bir diyet; bol yapraklı tahıl, fasulye ve tam tahılları bolca içerirken şeker ve rafine tahıllardan kaçınılmasını sağlar.

Kilo kaybını teşvik eder. Sattvik diyet, kilo vermeye yardımcı olabilecek lif ve bitki gıdaları açısından zengindir. Birçok çalışma, vejetaryen diyet modellerini takip edenlerin diğerlerine kıyasla daha az vücut yağına sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca vejetaryen diyetlerin aşırı kilolu kişilerde kilo kaybını desteklediği görülmüştür.

Güncel İçeriklere Göz At