Yeni Üyelere Özel İlk Siparişte %10 İndirim - İndirim Kodu: angeldust10
sezgisel-beslenme

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel beslenme; kişiyi vücudunun ve açlık sinyallerinin uzmanı yapan bir yemek yeme felsefesidir. Esas olarak, geleneksel diyetlerin tam tersidir. Hangi gıdalardan kaçınılacağı ve ne zaman yenileceği gibi konularda herhangi bir yönerge sunmaz.  Bunun yerine, kişinin bu seçimleri yapabilecek kapasiteye gelmesini sağlar.

Bu elbette istediğiniz zaman istediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Sezgisel beslenme, vücudunuzun ne zaman aç veya tok olduğunu size söyleme konusundaki doğal yeteneğinden faydalanmak anlamına gelir.

Sezgisel beslenme, gıdaya ve beden imajına karşı sağlıklı bir tutumu teşvik eder. Buradaki temel fikir, aç olduğunda yemeniz ve doyduğunuzda durmanız gerektiğidir. Sezgisel olarak beslenebilmek için vücudunuza nasıl güveneceğinizi yeniden öğrenmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için fiziksel ve duygusal açlığı ayırt etmek önemlidir.

  • Fiziksel açlık: bu biyolojik dürtü size beslenmenizi söyler. Yavaş yavaş oluşur. Mide guruldaması, sinirlilik veya yorgunluk gibi çeşitli sinyaller verir. Herhangi bir yemek yediğinizde tatmin olur.
  • Duygusal açlık: bu biyolojik dürtü ise duygusal ihtiyaçlardan kaynaklanır. Üzüntü, can sıkıntısı veya yalnızlık gibi durumlar genellikle rahatlatıcı yiyecekler yemek için istek yaratır. Bu, daha sonrasında suçluluk duygusuna sebep olabilir.

Bu noktada sezgisel beslenme, kitaplardan veya uzmanlardan alınan reçetelerden ziyade fiziksel açlığa odaklanır. Bir şeyler yemek, suçluluk duygusu yaratmadan fiziksel açlığı tatmin etmelidir.

Sezgisel Beslenme İçin 10 Temel İlke

1.Diyet zihniyetini reddedin. Belirli diyetler uygulamak kilo vermek gibi çeşitli faydalar sağlayabilir. Ancak diyetleri sürdüremediğinizde veya zorlandığınızda başka bir diyet arayışına girebilirsiniz. Bazı insanlar için sık sık diyet değiştirmek yeme bozukluğuna sebep olabilir.

2.Acıktığınızda yiyin. Açlık düşmanınız değil, bunu unutmayın. Kendinizi uzun süre aç bıraktığınızda muhtemelen daha fazla yiyeceksiniz. Vücudunuzun açlık belirtilerine yanıt verin ve vücudunuzu besleyin.

3.Yemekle barışın. Ne yiyip ne yememeniz gerektiği konusundaki fikirlerden kurtulun.

4. Aksi düşüncelere meydan okuyun. Yemekler iyi veya kötü olmadığı gibi, siz de yediğiniz veya yemediğiniz için iyi ve kötü değilsiniz. Bu düşüncelere meydan okuyun.

5. Tok olduğunuzu hissedin. Vücudunuz acıktığını söylediği gibi tok olduğunu da söyleyecektir. Yeterince doyduğunuzu hissettiğinizde vücudunuzun sinyallerini dinleyin. Yemeğin tadını çıkarırken bir yandan ne kadar aç veya tok hissettiğinizi görmek için kendiniz kontrol edin.

6. Memnuniyet duygusunu keşfedin. Yemek yeme deneyimini keyifli bir hale getirin ve size iyi gelecek bir yemek yiyin. Bunu yaptığınızda sizi tatmin etmek için daha az yemek gerektiğini görebilirsiniz.

7.Duygusal açlığınızı tatmin edin. Duygularınızla başa çıkmak için yürüyüş, meditasyon veya günlük tutmak gibi yemekle ilgisi olmayan etkinliklere yönelin.

8. Vücudunuza saygı gösterin. Vücudunuzun nasıl göründüğü hakkında olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın. Onu olduğu gibi yetenekli ve güzel olarak kabul edin.

9. Egzersiz yapın. Vücudunuzu keyifle hareket ettirmenin yollarını bulun. Bunu kilo vermek için değil; enerjik, güçlü ve canlı hissetmek için yapın.

10. Sağlığınızı onurlandırın. Yediğiniz yiyeceklerin tadı güzel olmalı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlamalıdır. Bir öğünün veya atıştırmalıkların sağlığınıza zarar vermeyeceğini unutmayın.

Güncel İçeriklere Göz At