Sirkadiyen ritim; vücudun iç saatinin bir parçası olan ve temel işlevleri yerine getirmek için arka planda çalışan 24 saatlik döngülerdir. Kısaca vücudun biyolojik saati olarak tanımlanabilir. Uyku-uyanıklık döngüsü, en önemli ve en iyi bilinen sirkadiyen ritimlerden biridir.
Sirkadiyen ritim, aydınlık ve karanlık olmak üzere birçok farklı faktörden etkilenebilir. Beyniniz, çevrenize bağlı olarak sinyaller alır ve belirli hormonları harekete geçirir. Bunun sonucunda vücut ısınız değişir ve sizi uyanık tutmak veya uykuya çekmek için düzenler.
Sirkadiyen ritmin düzgün şekilde hizalanması onarıcı bir uykuyu teşvik edebilir. Ancak sirkadiyen ritmin bozulduğu durumlarda uykusuzluk da dahil olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir.
Sirkadiyen Ritmi Etkileyen Faktörler
Vardiyalı çalışma saatleri: çalışma düzeni bir kişinin sirkadiyen ritminde büyük bozulmalara sebep olabilir. Gece boyunca çalışmak ve gündüz saatlerinde uyumayı gerektiren vardiyalı bir çalışma, iç ritmin bozulmasına sebep olabilir.
Jet Lag: Bir kişinin kısa süre içinde birden fazla zaman dilimini geçmesi metabolik sistemi negatif şekilde etkileyebilir. Yeni konumun gündüz-gece döngüsüne alışana kadar uyku problemi, bağırsak sağlığı problemleri ve yorgunluk muhtemeldir.
Melatonin: Sirkadiyen ritmi etkileyen bir diğer faktör uyku hormonu olarak bilinen melatonindir. Melatonin salınımı 21:00-22:00 saatlerinde başlar ve gece 02:00-03:00 saatleri arasında en aktif seviyeye ulaşır. Bu saatler arasında uykuda olmamak sirkadiyen ritmin bozulmasına sebep olur.
Işık: Telefon, bilgisayar veya televizyon gibi elektronik cihazlardan yayılan ışık sirkadiyen ritmin bozulmasına sebep olur.
Bunlar dışında stres, ilaçlar, düzensiz çalışma düzeni, kötü uyku alışkanlıkları ve ruhsal durum sirkadiyen ritmin bozulmasına sebep olan diğer faktörlerdir.
Sağlıklı Bir Sirkadiyen Ritim Nasıl Sağlanır?
Güneşten faydalanın. Özellikle günün erken saatlerinde doğal ışığa maruz kalmak sirkadiyen ritmi güçlendirmeye yardımcı olur.
Günlük egzersizler yapın. Gün içindeki fiziksel aktiviteler iç ritmi destekler ve geceleri uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Tutarlı bir uyku programı izleyin. Yattığınız ve uyandığınız saatlerdeki farklılıklar vücudunuz sabit bir sirkadiyen ritme uyum sağlamasını zorlaştırır. Bunun yerine bir rutine uymaya çalışın.
Yatmadan önce ışıktan uzak durun. Geceleri yapay ışığa maruz kalmak sirkadiyen ritmi olumsuz etkiler. Yatmadan önce ışıkları kapatın ve elektronik cihazları yatağınızdan uzak tutmaya çalışın.