Vücudumuzun düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamin ve mineraller yediğimiz yiyecekler tarafından karşılanır. Bunlar, metabolik süreçlerin doğru çalışmasını sağlar. Gerekli olan vitamin ve mineralleri almanın en iyi yolu dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda genellikle takviyeler önerilir.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel vitamin ve mineraller için basitleştirilmiş bir liste aşağıdaki gibidir.
A Vitamini
A vitamini; cilt onarımına, saçların güçlenmesine, kemik ve diş yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı bir hamilelik geçirmede önemli bir rol oynar. Havuç, tatlı patates, narenciye, brokoli ve kavun gibi ürünlerde bol miktarda bulunur.
B Vitamini
Temel olarak B vitaminleri, vücuda alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar. Aynı zamanda bağışıklık sistemi, esnek cilt ve demir emilimi için de gereklidir. Tam tahıllı gıdalar, fasulye, biber, nohut, mercimek ve muzda bulunur.
C Vitamini
C vitamini, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, demir emilimini artırmak ve kan damarlarını güçlendirmek gibi faydaları bulunur. Turunçgiller, kivi, greyfurt, kavun, çilek ve yeşil biber gibi ürünlerde bulunur.
D Vitamini
Sağlıklı bir iskelet sistemi için D vitamini oldukça önemlidir. Vücutta kalsiyum ve fosfat miktarını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur. Güneşte vakit geçirmenin D vitamini seviyelerini artırdığı bilinmektedir. Ton balığı, peynir, yumurta ve mantarlar D vitamini kaynağıdır.
E Vitamini
E vitamini, hayati öneme sahip bir antioksidandır. Cilt sağlığı, göz sağlığı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Domates, badem ve ayçiçeği çekirdeğinde bulunur.
K Vitamini
K vitamini, kan pıhtılaşması gibi önemli görevlerde bulunur. Kemiklerin sağlıklı kalmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yapraklı yeşilikler, brokoli ve lahana iyi bir K vitamini kaynağıdır.
Folik Asit
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca fetüste nöral kusur riskini azalttığı için hamilelikte hayati önem taşır. Kuşkonmaz, fasulye, mercimek ve fındıkta bulunur.
Demir
Sağlıklı kanın korunması ve kasların inşa edilmesi için gereklidir. Yapraklı yeşillikler, fasulye, tahıl ve mercimekte bulunur.
Kalsiyum
Kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. En iyi kalsiyum kaynakları yoğurt ve peynir gibi süt ürünleridir.
Çinko
Çinko, bağışıklık sistemini destekler ve cilt sağlığına katkıda bulunur. Fasulye, kaju ve bitter çikolata iyi bir çinko kaynağıdır.
Fosfor
Sağlıklı kemik ve dişlerin oluşmasında fosfor oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, baklagiller ve bademde bulunur.
Magnezyum
Magnezyum; kas ve kemiklerin güçlenmesinde, enerji üretiminde ve hücrelerin büyümesinde önemli bir rol oynar. Kabak, ıspanak, kaju, yer fıstığı ve baklagillerde bulunur.