Yeni Üyelere Özel İlk Siparişte %10 İndirim - İndirim Kodu: angeldust10
ayurvedik-gunluk-rutinler

Ayurvedik Günlük Rutinler

Ayurveda’ya göre sağlıklı bir yaşam için ruh, beden ve zihni bir bütün olarak görmek ve üçü arasındaki etkileşimi kabul etmek gerekir. Ruh, beden ve zihnin bütünsel iyiliğine giden yol ise dosha dengesinin sağlanmasından geçer. Ayurveda’da dosha dengesinin sağlanması için uygulanan birçok yöntem vardır. Bünyenize uygun beslenme, nefes teknikleri ve meditasyon gibi Ayurvedik uygulamalar yaşamınızı mizacınıza uygun hale getirebilir. Günlük rutinler anlamına gelen Dinacharya da bu Ayurvedik uygulamalardan biridir. Günlük rutinler, alışkanları; alışkanlıklar ise hayatı ve karakteri şekillendirir. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için günlük rutinlerin gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Ayurvedik Günlük Rutin

Sabah erken kalkın. Dinacharya’ya göre güneş doğmadan önce uyanmak önemlidir. 04:30-06:00 saatleri uyanmak için en uygun zaman dilimi olarak kabul edilir. Doğanın bu saatlerdeki frekansı güne enerji ve dinlenmiş hissederek başlamanıza yardımcı olur.

Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Su, uykunuzu açmaya ve doshaları dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca cildi nemlendirerek güne hazırlar.

Sabahları su için. Tercihen bir gece önceden doldurulmuş saf bakır bir bardaktan oda sıcaklığında bir bardak su için. Kahvaltıdan önce ılık su içmek peristalsisi uyarır ve böbrekleri zararlı toksinlerden temizler.

Bağırsaklarınızı boşaltın. Ayurveda’ya göre bağırsakları boşaltmak en önemli adımlardan biridir. Bağırsakları bu saatlerde boşaltmayı alışkanlık haline getirmek sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.

Dilinizi temizleyin. Güne başlarken dil temizliği yapmak en az dişler kadar önemlidir. Dil temizliği iç organları uyarır, sindirime yardımcı olur ve ölü bakterileri uzaklaştırır.

Vücudunuza yağ ile masaj yapın. Vücudunuza günlük olarak uçucu yağlarla masaj yapmak, vücudunuzu nemli tutar. Aynı zamanda dokularınızın kurumasını önler. Bu, sağlıklı bir sinir sistemi için vücudunuzda iyi bir kan dolaşımı olmasını sağlar.

Egzersiz veya yoga yapın. Düzenli olarak egzersiz yapmak dolaşımı, gücü ve dayanıklılığı artırır. Kişinin rahatlamasına ve sağlıklı bir uyku uyumasına yardımcı olur. Ayrıca sindirimi ve eliminasyonu iyileştirir.

Nefes egzersizleri yapın. Güne daha pozitif başlamak için her sabah 5-10 dakikalık nefes egzersizleri yapın. Bu rutinin ardından bedeniniz ve zihniniz güne çok daha hazır hale gelir.

Meditasyon yapın. Sabah ve akşam en az 15 dakika meditasyon yapmak önemlidir. Meditasyon; zihniniz, bedeniniz ve ruhunuz arasındaki dengeyi koruyarak hedeflerinize konsantre olmanıza yardımcı olur. Ayrıca sinir sisteminizi sakinleştirerek kendinizi huzurlu hissetmenizi sağlar.

Gevşeyin. Günün işlerini bitirdikten sonra gevşemek ve vücudunuzu rahatlatmak önemlidir. Gözlerini kapatıp uzanın. Kokulu mumlar yakın veya iyi hissedeceğiniz müzikler dinleyin. Bu sizi huzurlu hissettirmenin yanında vücudunuzdaki gerginliği de atacaktır. Yorucu bir günün ardından dinlenmenin bir başka etkili yolunun sevdiklerinizle vakit geçirmek olduğunu unutmayın.

Güncel İçeriklere Göz At